Fatbike

F

Krijgt CU-raadslid Gineke Peltjes de verkeersambtenaren van Hardenberg nu wel zover, dat ze op bijvoorbeeld een zaterdagmiddag zelf eens gaan kijken hoe druk het is in Hardenberg-centrum?

Bijna een jaar geleden stelde hetzelfde raadslid vragen over de verkeersonveiligheid in het centrum. Fietsers bewegen zich als kronkelende slangen tussen de voetgangers door, die soms een noodsprong moeten maken om hun weg ongeschonden te kunnen vervolgen.
Wat gaan jullie daar aan doen?, wilde ze weten.
Ach, beetje groen plaatsen, fietsers die niks te zoeken hebben in het centrum leiden we erom heen en op ‘tactische locaties’ zorgen we ervoor dat fietsers hun rijwiel kunnen stallen.
“Maar eigenlijk herkennen wij ons er niet in dat de huidige situatie onveilig is”, schreven ze in krom-Nederlands aan het raadslid.

Nou kennen we wel de uitdrukking dat iemand Oost-Indisch doof is als hij iets niet wil horen. Oost-Indisch blind bestaat niet, maar het zou zomaar van toepassing kunnen zijn op de verkeersambtenaren. De centrumbezoekers en toeristen ergeren zich mateloos aan het gerace door de winkelstraten. En dat wordt door het groeiend gebruik van e-bikes alleen maar meer.

Die laatste categorie vervoermiddelen heeft er nog niet zo heel lang geleden een zwaargewicht bijgekregen: de fatbike. Dat is in de meeste gevallen een opgevoerde e-bike die vooral door jonge knaapjes wordt bereden. Landelijk wordt gewerkt aan een leeftijdsgrens en verplicht helmgebruik, terwijl de politie wordt uitgerust met een rollentestbank om de snelheid te testen.

Nu vraagt CU-raadslid Peltjes of de politie in Hardenberg al zo’n rollentestbank heeft. En of er cijfers bekend zijn over ongevallen met gewone e-bikes en fatbikes.
O ja, en ze wil weten of er gedacht wordt aan een fietsverbod in de zomermaanden voor het stadscentrum.

Die eerste twee vragen zullen de verkeersambtenaren waarschijnlijk snel kunnen beantwoorden. En de laatste eigenlijk ook wel, want al eerder gaven ze aan dat fietsen niet uit het centrum worden geweerd. De toegankelijkheid van de winkels is namelijk belangrijk “en dat is ook de nadrukkelijke wens van de ondernemers in het centrum”.

En zeg nou zelf: er zijn in Hardenberg-centrum nog nooit dodelijke ongelukken gebeurd tussen fietsers en voetgangers. Dus wat we piepen we nou.

Recente berichten