Milde kerriekip

M

Ingrediënten
* Kipdijfilet
* Go Tan Milde kerrie
* Kokosmelk (Koh Tai)
* Basmatirijst
* Rode Paprika
* Ui
* Champignons
* Gedroogde peterselie

Bereiding
1. Maak de rijst klaar volgens de bereidingswijze.
2. Bak de kippendijen lichtbruin (stukken van 4 cm).
3. Maak de groenten schoon en snijd ze in reepjes.
4. Voeg de groenten toe aan het vlees.
5. Voeg Go-Tan Original Wok Milde Kerrie toe.
6. Laat het geheel zachtjes gaar worden en voeg daarna de kokosmelk toe.
7. Roer de peterselie door de rijst.
8. Serveer het gerecht met de basmatirijst (en b.v. kroepoek, gebakken uitjes)

Kip-aardappelen traybake

K

Ingrediënten (4 personen):
– 1 kg aardappelen
– 30 ml olijfolie
– zout, peper
– kleine theelepel knoflookpoeder
– theelepel paprikapoeder
– eetlepel gedroogde peterselie

– 2x kipfilet
– ui
– 2 teentjes knoflook
– rode en groene paprika
– tomaat
– 300 ml tomatenpuree
– geraspte kaas

Bereiding:
1. de aardappels in ronde schijven snijden (niet te dun)
2. in de traybake 30 ml olijfolie, aardappelschijven, zout, peper, knoflookpoeder, paprikapoeder, gedroogde peterselie
3. alles goed mengen
4. 30 minuten in de oven op 200 graden

5. 2 kipfilets in stukjes snijden
6. fruit de ui en twee teentjes knoflook een paar minuten in olijfolie
7 . rode en groene paprika in reepjes snijden en daarna halveren
8. stukjes paprika bij de ui doen, beetje zout erbij
9. afdekken en 10 minuten op laag vuur

10. na 10 minuten de kip toevoegen, op smaak brengen met zout, peper en paprikapoeder
11. tomaat in stukken snijden en toevoegen
12. 300 ml tomatenpuree toevoegen
13. afdekken en 10 minuten op middelhoog vuur
14. als de saus voldoende is ingedikt over de aardappelen gieten
15. over het mengsel 60 gram geraspte kaas
16. 15 minuten in de oven op 220 graden

Tajine kip

T

Ingrediënten
• 250 gr kipreepjes of kipblokjes
• 1 wortel
• 0.5 courgette
• 1 gepelde tomaat
* handvol gewelde pruimen
• 1 el olijfolie
• peper & zout

Bereiding
1. Kruid de kip en warm de olijfolie op de tajine bodem.
2. Bak de kip aan.
3. Snij de groenten in grove stukken. Voeg dan rondom de kip de groenten toe.
4. Voeg een bodempje met water toe (eventueel met een half blokje kippenbouillon).
5. Laat alles 20 minuten garen onder het deksel. Kijk af en toe of er nog genoeg vocht is.
6. Voeg de courgette toe en gaar nog een tiental minuten.
7. Prik eens in de wortel of hij zacht is.
8. Serveren met couscous.

Kippensoep (slow cooker)

K

Ingrediënten:
* 1 ui fijn gesneden
* 1 stengels bleekselderij in plakjes gesneden
* 1 wortel, geschild en in blokjes gesneden
* 1 prei, gewassen en in halve ringen gesneden
* 1 laurierblaadje
* 3-5 ons kippendijen
* 1 liter kippenbouillon

Bereiding:
1. Doe alle groente, kruiden, de kip en de bouillon in de slowcooker
2. Zet de slowcooker voor 6-8 uur op low
3. Haal op het eind het laurierblaadje eruit.
4. Haal de kippendijen uit de soep en trek deze uit elkaar en doe het vlees terug in de soep. Kijk goed uit dat je geen botjes terug doet in de soep.
5. Roer de soep goed door en dien dan op.

Zoervleis (slow cooker)

Z

Ingrediënten:
* 500 g ribrunderlappen
* 100 ml azijn
* 3 blaadjes laurier
* 2 kruidnagels
* 30 g roomboter
* 2 grote uien, in grove stukken
* 3 plakken ontbijtkoek, in stukjes
* 3 el Maestrichter fruitstroop

Bereiding:
1. Snijd het vlees in blokjes van ca. 3 cm en doe die in een kom.
2. Meng 100ml water met de azijn en voeg de laurier en de kruidnagels toe.
3. Voeg naar smaak peper en zout toe.
4. Giet deze marinade over het vlees en laat het 24 uur marineren in de koelkast.
5. Neem het vlees uit de marinade, laat het goed uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade.
6. Bak het vlees in enkele minuten rondom bruin in twee derde van de bruisende boter.
7. Blus af door de (gezeefde?) marinade erover te gieten.
8. Bak de uien in een andere pan in de rest van de boter glazig en bruin en voeg ze dan toe aan het vlees.
9. Leg het vlees, de uien en de kruiden (in een thee-ei) in de slow cooker.
10. Giet de marinade over het vlees.
11. Voeg de fruitstroop toe.
12. Leg het deksel op de slow cooker en zet hem op de laagste stand. Laat het vlees in 6 uur garen.
13. Haal het deksel van de slow cooker en zet hem op de hoogste stand.
14. Verkruimel de ontbijtkoek erover en roer goed door.
15. Laat het deksel van de slow cooker en laat de saus in 30-60 minuten indikken op de hoogste stand.
16. Voeg een klein beetje allesbinder toe als de saus toch te dun blijft.

Zoervleis is van oorsprong een armengerecht. Het werd gemaakt van paardenvlees of de taaiere delen van het rund, zoals de nek en schouders. Om het taaie vlees mals te maken werd het eerst gemarineerd in azijn.
De combinatie met appel-of perenstroop, ook een Limburgse specialiteit, zorgt voor de karakteristieke zoetzure smaak van het gerecht.
Zoervleis wordt traditioneel geserveerd met appelmoes, (zelfgemaakte) friet en mayonaise.

Pompoensoep

P

Ingrediënten:
• 500 gram pompoenblokjes
• 1 ui
• 1 teentje knoflook
• wat olie om te bakken
• 1 liter water
• 2 blokjes groentebouillon (voor 1 ltr)
• 100 ml kookroom

Bereiding:
1. Zet een pan op het vuur met een scheutje olijfolie om te bakken.
2. Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en bak een minuut of twee op zacht vuur.
3. Voeg dan de pompoenblokjes, de bouillonblokjes en het water toe en breng aan de kook.
4. Laat het geheel ongeveer 20-30 minuutjes zachtjes doorkoken tot de pompoen zacht geworden is.
5. Blender nu de soep met een staafmixer glad en voeg dan de kookroom toe.
6. Eventueel op smaak brengen met wat zout en peper.

Thaise Gele Curry met kip en broccoli

T

Ingrediënten: (3 pers.)
– 300 g kipfilet blokjes
– 300 g broccoli
– 1 ui
– 1 zakje (Conimex) Gele Curry Paste 90 g
– 225 g pandanrijst
– 200 ml kokosmelk
– 2 el wokolie

Bereidingswijze:
1. Kook de rijst
2. Snij de ui in halve ringen en de broccoli in roosjes
3. Kook de broccoli ca. 5 min. voor
4. Bak de kipblokjes goudbruin in de wokolie.
5. Bak dan de ui nog 3 min. mee.
6. Zet het vuur laag en voeg de currypasta, kokosmelk, 100 ml water en broccoli toe.
7. Breng al roerend aan de kook en laat 2-3 min. zachtjes doorkoken.

Cannelloni met gehakt

C

Ingrediënten: (3 personen)
– 12 cannelloni pijpjes
– 300 gr gehakt
– 3 geroosterde paprika’s uit pot
– 100 gr ricotta
– 1 ei
– 1.5 eetlepels paneermeel
– peper en zout
– 375 gr passata (tomatensaus)
– 50 gr geraspte mozzarella

Bereiding:
1. Verwarm de oven op 200 graden.
2. Laat de paprika’s uitlekken en snijd in kleine stukjes. Schep deze samen met de ricotta, ei, paneermeel, peper en zout door het gehakt.
3. Vul de cannelloni pijpjes met het rauwe gehaktmengsel. Dit kan met een klein koffielepeltje of door het gehaktmengsel in een boterhammenzakje te doen en een punt hier van af te knippen en deze als een spuitzak laten fungeren.
4. Verdeel ongeveer de helft van de tomatensaus over de bodem van de ovenschaal.
5. Leg de gevulde cannelloni pijpjes hier in en leg ze net niet helemaal tegen elkaar aan zodat er ook nog een beetje saus tussen de pijpjes kan komen.
6. Verdeel de rest van de tomatensaus over de cannelloni pijpjes en bestrooi met de geraspte mozzarella kaas.
7. Bak de cannelloni in ongeveer 35 min gaar.

Nasi met kip en kool

N

Ingrediënten 4 personen:
• 500 gram afgekoelde gekookte rijst
• 2 eetlepels olie
• 1 ui, gesnipperd
• 2 knoflookteentjes, fijngehakt
• 400 gram kipfilet, in blokjes gesneden
• 1 afgestreken theelepel ketoembar
• 1 afgestreken theelepel djinten
• 3 eetlepels ketjap manis
• 1 eetlepel zoute ketjap
• 1 Chinese kool, fijngesneden
• zout en peper naar smaak

Bereiding:
1. Verhit de olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur.
2. Bak de ui en knoflook glazig.
3. Voeg de kipblokjes toe en bak ze goudbruin.
4. Voeg de ketoembar, djinten, ketjap manis en zoute ketjap toe en roer goed door.
5. Bak de fijngesneden kool mee totdat die beetgaar is.
6. Voeg de gekookte rijst toe en roer alles goed door elkaar.
7. Breng op smaak met zout en peper.

Eventueel serveren met een gebakken ei, wat tafelzuur en sambal.

Thaise Groene Curry met kip en sperziebonen

T

Ingrediënten (2 personen):
– 200 g kipfilet
– 150 g sperziebonen
– 1 ui
– 150 g (basmati)rijst
– 200 ml kokosmelk
– 1 pakje Thaise Groene Curry Paste
– 1 el wokolie

Bereiding:
1. Snij de ui in halve ringen, halveer de sperziebonen. Snij de rode peper in kleine stukjes. Snij de kipfilet in blokjes.
2. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
3. Kook de sperziebonen ca. 5 min. voor.
4. Verhit 2 el wokolie in een wok en bak de kipfilet goudbruin. Voeg dan de ui toe en bak deze kort mee.
5. Zet het vuur laag en voeg de sperziebonen, currypasta, kokosmelk en 50 ml water toe.
6. Breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de curry 2-3 min. zachtjes doorkoken.
Serveer de curry met de gekookte rijst.

Categoriën