Recepten

Ich bin ein Sallander

Kippensoep (slow cooker)

K

Ingrediënten:
* 1 ui fijn gesneden
* 1 stengels bleekselderij in plakjes gesneden
* 1 wortel, geschild en in blokjes gesneden
* 1 prei, gewassen en in halve ringen gesneden
* 1 laurierblaadje
* 3-5 ons kippendijen
* 1 liter kippenbouillon

Bereiding:
1. Doe alle groente, kruiden, de kip en de bouillon in de slowcooker
2. Zet de slowcooker voor 6-8 uur op low
3. Haal op het eind het laurierblaadje eruit.
4. Haal de kippendijen uit de soep en trek deze uit elkaar en doe het vlees terug in de soep. Kijk goed uit dat je geen botjes terug doet in de soep.
5. Roer de soep goed door en dien dan op.

Zoervleis (slow cooker)

Z

Ingrediënten:
* 500 g ribrunderlappen
* 100 ml azijn
* 3 blaadjes laurier
* 2 kruidnagels
* 30 g roomboter
* 2 grote uien, in grove stukken
* 3 plakken ontbijtkoek, in stukjes
* 3 el Maestrichter fruitstroop

Bereiding:
1. Snijd het vlees in blokjes van ca. 3 cm en doe die in een kom.
2. Meng 100ml water met de azijn en voeg de laurier en de kruidnagels toe.
3. Voeg naar smaak peper en zout toe.
4. Giet deze marinade over het vlees en laat het 24 uur marineren in de koelkast.
5. Neem het vlees uit de marinade, laat het goed uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade.
6. Bak het vlees in enkele minuten rondom bruin in twee derde van de bruisende boter.
7. Blus af door de (gezeefde?) marinade erover te gieten.
8. Bak de uien in een andere pan in de rest van de boter glazig en bruin en voeg ze dan toe aan het vlees.
9. Leg het vlees, de uien en de kruiden (in een thee-ei) in de slow cooker.
10. Giet de marinade over het vlees.
11. Voeg de fruitstroop toe.
12. Leg het deksel op de slow cooker en zet hem op de laagste stand. Laat het vlees in 6 uur garen.
13. Haal het deksel van de slow cooker en zet hem op de hoogste stand.
14. Verkruimel de ontbijtkoek erover en roer goed door.
15. Laat het deksel van de slow cooker en laat de saus in 30-60 minuten indikken op de hoogste stand.
16. Voeg een klein beetje allesbinder toe als de saus toch te dun blijft.

Zoervleis is van oorsprong een armengerecht. Het werd gemaakt van paardenvlees of de taaiere delen van het rund, zoals de nek en schouders. Om het taaie vlees mals te maken werd het eerst gemarineerd in azijn.
De combinatie met appel-of perenstroop, ook een Limburgse specialiteit, zorgt voor de karakteristieke zoetzure smaak van het gerecht.
Zoervleis wordt traditioneel geserveerd met appelmoes, (zelfgemaakte) friet en mayonaise.

Pompoensoep

P

Ingrediënten:
• 500 gram pompoenblokjes
• 1 ui
• 1 teentje knoflook
• wat olie om te bakken
• 1 liter water
• 2 blokjes groentebouillon (voor 1 ltr)
• 100 ml kookroom

Bereiding:
1. Zet een pan op het vuur met een scheutje olijfolie om te bakken.
2. Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en bak een minuut of twee op zacht vuur.
3. Voeg dan de pompoenblokjes, de bouillonblokjes en het water toe en breng aan de kook.
4. Laat het geheel ongeveer 20-30 minuutjes zachtjes doorkoken tot de pompoen zacht geworden is.
5. Blender nu de soep met een staafmixer glad en voeg dan de kookroom toe.
6. Eventueel op smaak brengen met wat zout en peper.

Thaise Gele Curry met kip en broccoli

T

Ingrediënten: (3 pers.)
– 300 g kipfilet blokjes
– 300 g broccoli
– 1 ui
– 1 zakje (Conimex) Gele Curry Paste 90 g
– 225 g pandanrijst
– 200 ml kokosmelk
– 2 el wokolie

Bereidingswijze:
1. Kook de rijst
2. Snij de ui in halve ringen en de broccoli in roosjes
3. Kook de broccoli ca. 5 min. voor
4. Bak de kipblokjes goudbruin in de wokolie.
5. Bak dan de ui nog 3 min. mee.
6. Zet het vuur laag en voeg de currypasta, kokosmelk, 100 ml water en broccoli toe.
7. Breng al roerend aan de kook en laat 2-3 min. zachtjes doorkoken.

Cannelloni met gehakt

C

Ingrediënten: (3 personen)
– 12 cannelloni pijpjes
– 300 gr gehakt
– 3 geroosterde paprika’s uit pot
– 100 gr ricotta
– 1 ei
– 1.5 eetlepels paneermeel
– peper en zout
– 375 gr passata (tomatensaus)
– 50 gr geraspte mozzarella

Bereiding:
1. Verwarm de oven op 200 graden.
2. Laat de paprika’s uitlekken en snijd in kleine stukjes. Schep deze samen met de ricotta, ei, paneermeel, peper en zout door het gehakt.
3. Vul de cannelloni pijpjes met het rauwe gehaktmengsel. Dit kan met een klein koffielepeltje of door het gehaktmengsel in een boterhammenzakje te doen en een punt hier van af te knippen en deze als een spuitzak laten fungeren.
4. Verdeel ongeveer de helft van de tomatensaus over de bodem van de ovenschaal.
5. Leg de gevulde cannelloni pijpjes hier in en leg ze net niet helemaal tegen elkaar aan zodat er ook nog een beetje saus tussen de pijpjes kan komen.
6. Verdeel de rest van de tomatensaus over de cannelloni pijpjes en bestrooi met de geraspte mozzarella kaas.
7. Bak de cannelloni in ongeveer 35 min gaar.

Nasi met kip en kool

N

Ingrediënten 4 personen:
• 500 gram afgekoelde gekookte rijst
• 2 eetlepels olie
• 1 ui, gesnipperd
• 2 knoflookteentjes, fijngehakt
• 400 gram kipfilet, in blokjes gesneden
• 1 afgestreken theelepel ketoembar
• 1 afgestreken theelepel djinten
• 3 eetlepels ketjap manis
• 1 eetlepel zoute ketjap
• 1 Chinese kool, fijngesneden
• zout en peper naar smaak

Bereiding:
1. Verhit de olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog vuur.
2. Bak de ui en knoflook glazig.
3. Voeg de kipblokjes toe en bak ze goudbruin.
4. Voeg de ketoembar, djinten, ketjap manis en zoute ketjap toe en roer goed door.
5. Bak de fijngesneden kool mee totdat die beetgaar is.
6. Voeg de gekookte rijst toe en roer alles goed door elkaar.
7. Breng op smaak met zout en peper.

Eventueel serveren met een gebakken ei, wat tafelzuur en sambal.

Thaise Groene Curry met kip en sperziebonen

T

Ingrediënten (2 personen):
– 200 g kipfilet
– 150 g sperziebonen
– 1 ui
– 150 g (basmati)rijst
– 200 ml kokosmelk
– 1 pakje Thaise Groene Curry Paste
– 1 el wokolie

Bereiding:
1. Snij de ui in halve ringen, halveer de sperziebonen. Snij de rode peper in kleine stukjes. Snij de kipfilet in blokjes.
2. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
3. Kook de sperziebonen ca. 5 min. voor.
4. Verhit 2 el wokolie in een wok en bak de kipfilet goudbruin. Voeg dan de ui toe en bak deze kort mee.
5. Zet het vuur laag en voeg de sperziebonen, currypasta, kokosmelk en 50 ml water toe.
6. Breng het geheel al roerend aan de kook. Laat de curry 2-3 min. zachtjes doorkoken.
Serveer de curry met de gekookte rijst.

Javaanse bami

J

Ingrediënten (4 personen):
* 400 gram Spaghetti
* 400 gram kipdijfilet (kleine blokjes)
* 1 ui
* 3 tenen knoflook
* 3 Maggiblokjes (vierkant, 4 gram)
* 2 theelepels gemberpoeder
* 1 eetlepel tomatenpuree
* 6 eetlepels Ketjap medja (of anders manis)
* halve theelepel vijfkruidenpoeder (of peper, kaneel, zout)
* selderij
* sambal oelek (halve eetlepel)
* beetje trassi

Bereiding:
1. Kook de spaghetti volgens de verpakking (beet)gaar. Spoel af met koud water en laat uitlekken. Snijd de ui, knoflook en selderij fijn, de kipfilet in kleine blokjes en zet alle andere ingrediënten alvast klaar.

2. Fruit de ui en knoflook in een scheut olie op hoog vuur. Blijf goed omscheppen, het mag niet bruin worden.

3. Voeg de kipdijfilet toe en bak een minuutje mee. Als de kip aan alle kanten gebakken is voeg je de selderij en tomatenpuree toe. Roer goed zodat de smaken goed tot elkaar komen. Bak een paar minuten.

4. Voeg vervolgens de ketjap, vijfkruidenpoeder, gemberpoeder, maggiblokjes, trassi en sambal oelek toe. Roer goed door elkaar en laat weer even een paar minuten bakken.

5. Als de ketjap flink begint te bubbelen voeg je de afkoelde spaghetti toe, draai je het vuur iets zachter en hussel je alles goed door elkaar.

Paprikasoep

P

Ingrediënten:
– teentje knoflook
– uit
– minimaal 4 rode puntpaprika’s
– 1 grote kruimige aardappel
– liter bouillon (blokjes groentebouillon)
– verse kruiden (basilicum, tijm, rozemarijn, salie)
– zout / peper / paprikapoeder

Bereiding:
1. Teentje knoflook en de ui, fruiten in de pan.
2. Paprika’s in stukjes toevoegen en meebakken.
3. Voeg 2 kleine of 1 grote kruimige aardappel in zo klein mogelijke stukjes toe
4. Voeg de bouillon toe.
5. Verse kruiden toevoegen.
6. Plm. 20 minuten laten koken.
7. Plm. 1 theelepel paprikapoeder toevoegen.
8. Alles mixen met een staafmixer. Voor het mixen de takjes tijm en rozemarijn eruit halen.
9. Op smaak brengen met wat zout en peper.
10. Serveren met gehakte cashewnoten, verse basilicum of kleingesneden alfalfa.

Lekkerbek traybake

L

Ingrediënten (4 personen):
– 1 kg verse krieltjes
– 1 courgette
– 500 g cherrytomaatjes
– 4 tenen knoflook
– 4 Iglo lekkerbekjes
– 30 g platte peterselie
– 100 milliliter olijfolie + extra om in te bakken
– ½ citroen
– zout

Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 160 °C en bak de krieltjes 30 minuten.
2: Snijd de courgette in halve maantjes en meng deze met olijfolie en zout. Plet de knoflook met de zijkant van je mes, de schil kun je laten zitten.
3: Haal de krieltjes na 30 minuten even uit de oven en laat ze een klein beetje afkoelen. Sla ze vervolgens plat en besprenkel ze met olijfolie en zout. Vergeet ze niet even om te draaien!
4: Verhoog de oventemperatuur naar 220 °C.
5: Doe de courgette en de tomaatjes bij de krieltjes op de bakplaat. Besprenkel de groenten met olijfolie en zout en leg de tenen knoflook ertussen.
6: Leg de lekkerbekjes tot slot ook op de bakplaat erbij en bak het geheel nog 25 minuten in de oven.
7: Hak intussen de peterselie (inclusief de steeltjes) fijn. Doe met de olijfolie en een snuf zout in de beker van een staafmixer en pureer.
8: Rasp de citroen en knijp het sap uit boven de olie. Proef en breng eventueel nog op smaak met een klein beetje zout.
9: Haal de bakplaat uit de oven en verdeel alle ingrediënten over 4 borden. Schep de peterselie-olie over de groente en aardappels en serveer.

Recepten Ich bin ein Sallander

Categoriën