Zoervleis (slow cooker)

Ingrediënten:
* 500 g ribrunderlappen
* 100 ml azijn
* 3 blaadjes laurier
* 2 kruidnagels
* 30 g roomboter
* 2 grote uien, in grove stukken
* 3 plakken ontbijtkoek, in stukjes
* 3 el Maestrichter fruitstroop

Bereiding:
1. Snijd het vlees in blokjes van ca. 3 cm en doe die in een kom.
2. Meng 100ml water met de azijn en voeg de laurier en de kruidnagels toe.
3. Voeg naar smaak peper en zout toe.
4. Giet deze marinade over het vlees en laat het 24 uur marineren in de koelkast.
5. Neem het vlees uit de marinade, laat het goed uitlekken en dep het droog met keukenpapier. Bewaar de marinade.
6. Bak het vlees in enkele minuten rondom bruin in twee derde van de bruisende boter.
7. Blus af door de (gezeefde?) marinade erover te gieten.
8. Bak de uien in een andere pan in de rest van de boter glazig en bruin en voeg ze dan toe aan het vlees.
9. Leg het vlees, de uien en de kruiden (in een thee-ei) in de slow cooker.
10. Giet de marinade over het vlees.
11. Voeg de fruitstroop toe.
12. Leg het deksel op de slow cooker en zet hem op de laagste stand. Laat het vlees in 6 uur garen.
13. Haal het deksel van de slow cooker en zet hem op de hoogste stand.
14. Verkruimel de ontbijtkoek erover en roer goed door.
15. Laat het deksel van de slow cooker en laat de saus in 30-60 minuten indikken op de hoogste stand.
16. Voeg een klein beetje allesbinder toe als de saus toch te dun blijft.

Zoervleis is van oorsprong een armengerecht. Het werd gemaakt van paardenvlees of de taaiere delen van het rund, zoals de nek en schouders. Om het taaie vlees mals te maken werd het eerst gemarineerd in azijn.
De combinatie met appel-of perenstroop, ook een Limburgse specialiteit, zorgt voor de karakteristieke zoetzure smaak van het gerecht.
Zoervleis wordt traditioneel geserveerd met appelmoes, (zelfgemaakte) friet en mayonaise.